5+1 hasznos tipp a kerékpározáshoz

5+1 hasznos tipp a kerékpározáshoz

Bordázott gumi, csökkentett keréknyomás, bicajos maszk és téli kesztyű. KRESZ szabályokra figyelmeztetető bringás navi, valós idejű útvonaltervezés, előrelátó sávváltások hangvezérlés alapján és védett kerékpártárolók a térképen – hagyományos és újgenerációs biztonsági megoldásokat gyűjtött csokorba a téli kerékpározás szerelmeseinek a bringás navigációban is élen járó Mio.

Őrült kockázat vagy biztonságos választás? Nyakunkon a hideg, ám vannak, akiket ez sem zavar a mindennapos tekerésben, de hogy lehet átvészelni a számos veszélyt rejtő téli kerékpárszezont? A fokozott koncentrálás és a megfelelő felszerelés alapkövetelmény, ezek mentén 5+1 pontba gyűjtöttük a legfontosabb tippeket, melyekkel a leghidegebb évszakban is a kerékpár lehet a legjobb, legbiztonságosabb közlekedési eszköz a városban. Bemutatjuk a Mio okos Cyclo 200 készülékének extra bringás szolgáltatásait is, melyekkel télen is magabiztosan róhatjuk a városok útjait két keréken.

1.    Téliesített bringa nélkül egy tapodtad se!

Bordázott kerékpárgumi, alacsonyabb nyomás és sárvédő. Talán a téli biciklizés szentháromságának is nevezhetnénk az előbbi felsorolást, melyek nélkül tilos elindulni, ha csapadékos időre és mínuszokra van kilátás. Bármikor szembe találhatjuk magunkat egy vízátfolyással, jégfolttal, vagy latyakos úttesttel. Bátran haladjunk az autókkal együtt, az általuk kijárt keréknyomokban jó felületen közlekedhetünk. Városi kerékpárok esetén az oldalán kissé bordázott, ezáltal a latyakban is jól tapadó gumit válasszuk, de a sárvédő legalább ilyen fontos, erről se feledkezzünk meg. Kicsit lejjebb is kell eresztenünk a gumit a jobb tapadás érdekében, 3 bar alá azonban semmi esetre se menjünk.

2.    Öltözködjünk rétegesen!

Ha megfelelő öltözéket választunk és megvédjük fázós testrészeinket, a téli biciklizés ugyanolyan jó, mint az év bármely szakaszában. A több vékony réteg aranyat érhet, sokkal jobban véd ugyanis a hidegtől, mint ha vastagabb, de kevesebb réteget öltünk magunkra. Kerékpárosként fontos szempontunk a szélvédettség, és erre érzékeny testrészeink védelme. A fejünket sapkával és maszkkal óvhatjuk, nyakunkat és vállunkat magasított pulóverekkel és sállal. Ujjainkra húzzunk kesztyűt, a térd védelmére pedig sokan használnak térdvédőt is nadrágjuk alatt, hiszen télen ez a legsérülékenyebb testrészünk, és fontos, hogy a kerékpáron előrehajolva derekunk se fázzon meg.

3.    Legyünk jól láthatóak!

A megfelelő láthatóság főleg az évszakra jellemző rossz fényviszonyok között fontos, a lámpák és a testünkre erősített fényvisszaverők az életünket menthetik meg. Munkába, iskolába menet és gyakran hazafelé is sötétben haladhatunk, ezért ügyeljünk rá, hogy a  bicikli kerekén és a pedálon is legyen prizma, illetve előre és hátra is szereljünk lámpát. A láthatósági eszközök használata egyébként KRESZ előírás, így duplán kötelező a téli időszakban.

4.    Tartsuk be a KRESZ-t!

Biciklisként az év minden szakában fokozottan ügyelnünk kell a KRESZ-re, télen azonban különösen szabályosan érdemes közlekedni. A rossz időben ugyanis a velünk közlekedő autósok figyelmét is több dolog vonja el, gyakran alig láthatóak a táblák, felfestések, a féktávolság mindenkinél megnövekszik. Ráadásul sokan nehezményezik a kerékpárosok kiszámíthatatlan kanyarodásait, kacskaringózásukat az autók között. A Mio kerékpáros navigációja, a Cyclo 200 tiszta hangvezérlésével egyértelmű utasításokban, jó előre tisztázza, mit szabad és mit nem kerékpárunkkal, ezáltal biztosítva, hogy ne kelljen megosztanunk figyelmünket, csakis az útra összpontosíthassunk. Továbbá a velünk közlekedőknek is könnyebbség, ha nem hozunk hirtelen döntéseket, a balesetek jelentős hányada elkerülhető lenne, ha minden kerékpáros megfontoltan közlekedne, főleg télen.

5.    Tervezzünk előre!

A téli közlekedésben máshogy viselkedik a technika, máshogy viselkednek az úton levők, sokkal több váratlan helyzet adódhat. Tervezzük meg előre útvonalunkat, gondolkodjunk előre sávváltáskor, a kanyarodásnál lassítsunk le! A Mio Cyclo családjának legújabb biciklis navigációi a tervezésben is segítségünkre lesznek, például a kerékpárosok számára hasznos helyek listázásával, vagy a lezárt utak valós idejű ismertetésével. A várható érkezést kalkulálva pedig könnyebben tudjuk beosztani időnket is, nem lesz szükség kapkodásra, felesleges sietségre a csúszós úton.

+1. Óvakodj a kerékpártolvajoktól!

Bár télen a kerékpártolvajok kevésbé aktívak, ettől még ne legyünk könnyelműek, ne hagyjuk télen sem őrizetlenül járművünket. A Mio Cyclo a közeli kerékpártárolók felajánlásával segít biztonságban tudni járművünket, emellett GPS adatait kerékpárunk gyors megtalálásához is használhatjuk, ha elfelejtettük volna, merre hagytuk a nagy sietségben.

Sokan óvakodnak a téli kerékpározástól, pedig megfelelő felszereléssel és egy okos Mio  útitárssal rengeteg nehézségtől óvhatjuk meg magunkat. A Mio újgenerációs Cyclo 200 készülékei 2015.12.07.-tól kaphatóak az itthoni boltokban.

back to top

Kategóriáink

  • Otthon
  • Kapcsolj ki
  • Egészség
  • Nagyképernyő
  • A világ körül

Kapcsolj ki

Mozdulj

Indulj

Tervezz

Lustálkodj