CZF2017 ZongOpera | Rost Andrea és Balázs János estje

CZF2017 ZongOpera | Rost Andrea és Balázs János estje Fotó: Dobos Tamás

A Rigoletto Gildájára és a Traviata Violettájára gondolva Rost Andrea alakításai megkerülhetetlenek az újkori operajátszás történetében. A világhírű szoprán neve mára fogalommá vált a hazai és nemzetközi operaéletben. Az énekesnő bejárta az operavilág legnagyobb színpadait, hangját az operairodalom számos jelentős szopránszerepében megmutatta.

A művésznő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte diplomáját, s már főiskolásként elénekelte Júlia szerepét Gounod operájában a Magyar Állami Operaház színpadán. Nemzetközi karrierje nem sokkal a főiskola után indult, amikor a Wiener Staatsoper magánénekeseként énekelte első híres szerepeit, melyek alapjaiban meghatározták későbbi pályafutását. Adina, Susanna ésLammermoori Lucia mellett énekelte Violetta szerepét is, mely később szinte a védjegyévé vált.

A világhír felé Riccardo Muti indította el, aki meghívta a Milánói Scala 1994-es Rigoletto bemutatójára, ahol másik emblematikus szerepével, Gildával aratott átütő sikert. Ezt követően sorra kapta a felkéréseket a világ legjelentősebb dalszínházaiból, London, Párizs és Madrid meghódítása után a tengerentúlon is hatalmas sikereket aratott: énekelt New Yorkban, Los Angelesben ésWashingtonban is. A nívós operaházakban napjaink legnagyobb karmestereivel dolgozott együtt, köztük Solti Györggyel, Nikolaus Harnoncourttal és Claudio Abbadóval.

A színpad és az operaelőadások mellett megszámlálhatatlan koncertet adott a világ nagy hangversenytermeiben, valamint számos CD-, illetve DVD-felvételen működött közre. Népszerűsége és aktivitása továbbra is töretlen, kapukat nyitva az új műfajok felé.

BALÁZS JÁNOS

ZONGORAMŰVÉSZ

1988-ban született Budapesten, tanulmányait a Járdányi Pál Zeneiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Nemzetközi karrierje 2005-ben kezdődött, amikor mindössze 16 évesen elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny első díját. A következő tíz évben további hat nemzetközi versenyt nyert meg Európában, Amerikában, Ázsiában és első díjas lett a senlisi kápolnában megrendezett Cziffra György emlékversenyen is.

2013-ban Az Európai Koncerttermek Szövetsége 19 ország zenészei közül az évad művészének választotta. Nagy sikerrel szerepelt Európa legjelentősebb koncerttermeiben, többek között: Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Konzerthaus Dortmund, Bozar Bruxelles. Azon kevés művészek egyike, aki őrzi még a régi nagy elődök improvizatív készségét.

Díjak, elismerések: Liszt Ferenc-díj, Junior Prima díj, ECHO Rising Star-díj, Klassz tehetség-díj, Gramofon Magyar Klasszikus Zenei Díj, Liszt Ferenc Társaság Örökös Tag, Lengyel Állami Kitüntetés.

Műsor:

Bellini: „Casta Diva” - ária a Norma című operából
Bellini-Liszt: Norma parafrázis
Donizetti: „Il dolce suono” – ária a Lammermoori Lucia című operából
Donizetti-Liszt: Lammermoori Lucia reminiszcenciák
Verdi: „Fűzfadal” és „Ave Maria” – áriák az Otello című operából
Verdi-Liszt: Rigoletto parafrázis
Verdi: „É strano” – Nagyária a La Traviata című operából
Jegyárak és információk
3 000,- Ft
4 000,- Ft
5 000,- Ft
6 000,- Ft
8 000,- Ft
10 000,- Ft

back to top

Kategóriáink

  • Otthon
  • Kapcsolj ki
  • Egészség
  • Nagyképernyő
  • A világ körül

Kapcsolj ki

Mozdulj

Indulj

Tervezz

Lustálkodj