Chris Potter és a Söndörgő

A közös koncert nagyon üdvözlendő, izgalmas párosítás - ezen az estén tavasszal rögzített lemezük zenei anyagát hallgathatjuk meg.

Chris Potter és a Söndörgő

A Söndörgőt már régóta nem csak Magyarországon nem kell bemutatni, hiszen a délszláv népzenei hagyományt ápoló formáció világviszonylatban is élvonalbeli, elismert és népszerű. Chris Potter jazzszaxofonost pedig szintén nem kell a hazai közönségnek bemutatni, ugyanis több jeles magyarországi fellépés van a háta mögött. A közös koncert viszont nagyon is hangosan üdvözlendő, izgalmas párosítás - ezen az estén tavasszal rögzített lemezük zenei anyagát hallgathatjuk meg.

A Söndörgő - a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak okán is - az alapvetően tamburára épülő hangszer-összeállításával a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen tudja megszólaltatni. A virtuozitás és friss előadásmód világszerte népszerűvé tette az Eredicsek formációját, akik az autentikus mesterektől (Vujicsics, Ferus Mustafov) való tanulás és a velük közös munka után az Amsterdam Klezmer Banddel is adtak ki közös lemezt. Ez már jelezte, hogy más irányok felé is nyitott a társaság, amely a tavasz folyamán rögzített új lemeze nagyobbik részén Chris Potterrel zenél. A Söndörgőt régi ismeretség köti Potterhez, akivel már 2020-ban szerettek volna közös ötleteken alapuló felvételeket készíteni, ám erre a világjárvány miatt csak 2022 áprilisában került sor, amikor viszont pillanatok alatt egymásra találtak a stúdióban. Az új dalokat ezen a lemezbemutatón hallhatja először a közönség, ezúttal élőben debütáltatják friss, a tőlük megszokott közegtől eltérő, izgalmas szerzeményeiket. „Rájöttünk, hogy a finoman beépített inspirációk után itt nincs mit finomkodni, bele kall adni mindent ebbe a kollaborációba, amelyről az az alapélményünk, mintha mindig is együtt játszottunk volna Chris-szel.”

szaxofon: Chris Potter

Söndörgő:
nagybőgő, tapan: Dénes Ábel
prímtambura, csellótambura, darbuka, tapan: Eredics Áron
brácstambura, trombita: Eredics Benjamin
prímtambura, basszprímtambura, klarinét, altszaxofon, kaval: Eredics Dávid
basszprímtambura, harmonika, hulusi, pásztorfurulya, csellótambura: Eredics Salamon

Programszervező
Életem a zene és a koncertek. Megmutatom, hova érdemes menni, mit érdemes meghallgatni.